Ampliem la Xarxa de Compostaires: inscriu-te a la sessió formativa i podràs obtenir un compostador gratuït

Per tal de promoure el compostatge de la matèria orgànica i les restes vegetals i fomentar la prevenció de residus, l’Ajuntament de Valls organitza dues sessions formatives sobre autocompostatge, i cedirà 50 compostadors, acompanyats d’una eina per regirar el compost.

Qui pot sol·licitar un compostador?
-Propietaris de finques urbanes destinades a habitatge de tipologia unifamiliar i amb jardí, o bé finques rústiques amb masia, situades al terme municipal de Valls, amb una superfície mínima de jardí de 200 m2, i que no disposin prèviament de compostador.
-Les finques amb una superfície enjardinada inferior als 200 m2, així com aquelles que ja disposin de compostador preexistent, quedaran en llista d’espera.
-En cas de rebre’s més peticions que places disponibles, s’escollirà els participants per sorteig.

Com inscriure’s?
Per inscriure’s a la sessió formativa i demanar la cessió del compostador cal presentar aquest formulari degudament omplert i signat per alguna d’aquestes vies:
Seu electrònica: adjuntar el document a una instància general.
Per correu electrònic: enviar el document a xarxacompostaires@valls.cat
Presencialment: presentar el document a les Oficines de Sostenibilitat – c/Paborde 6 (obert de dilluns a divendres 9 a 13 h).
La data límit per inscriure’s és dilluns 5 de juny. T’enviarem un correu electrònic confirmant la teva inscripció.

Condicions de participació
-Cada participant rebrà en règim de cessió un compostador de 450 L i un estri per remenar el compost.
-El participant es compromet a muntar-lo i utilitzar-lo per gestionar la matèria orgànica generada, i a mantenir-lo en funcionament al llarg del temps.
-El compostador s’haurà d’utilitzar dins del terme municipal de Valls. Qualsevol canvi d’ubicació s’haurà de comunicar a l’Ajuntament de Valls i haurà de ser aprovat per aquest.
-En cas de no utilitzar-lo, no es podrà vendre, intercanviar ni cedir a terceres persones, sinó que s’haurà de retornar a l’Ajuntament de Valls. El compost s’haurà de retornar desmuntat i net.
-L’assistència al curs de formació organitzat per l’ajuntament és obligatòria.
-Es comunicarà a l’ajuntament qualsevol incidència que pugui sorgir amb l’ús del compostador.
-La cessió del compostador està subjecta a inspecció per tal de comprovar la seva correcta utilització. Per aquest motiu, es facilitarà l’accés del personal de la campanya a l’indret on estigui instal·lat el compostador, per tal que puguin verificar-ne el funcionament.

Benvinguts a la Xarxa de Compostaires de Valls

Benvingcompostar100uts al web de la Xarxa de Compostaires de Valls.

Aquest lloc té la finalitat de posar en contacte totes aquelles persones de Valls que fan compostatge casolà, així com aquelles que hi estiguin interessades. En aquest web hi trobareu:

– Informació i manuals bàsics sobre el compostatge.
– Les preguntes i dubtes més freqüents dels compostaires.
– Com demanar la trituradora de restes vegetals.
– Notícies sobre les activitats relacionades amb la Xarxa de Compostaires.
– Espai on poder compartir experiències, demanar o oferir material sec i, en definitiva, dir-hi la vostra! 

Volem que aquest lloc sigui una eina útil per a tots els compostaires. Aporta el teu granet de compost, participa-hi!.
Subscriu-te al bloc per estar al dia de totes les novetats que s’hi vagin publicant.

©Museu de Valls

© Detall d’un paisatge vallenc de Jaume Mercadé –  Museu de Valls

Visita a l’hort!

El passat 18 d’abril en el marc de la celebració de la segona Ecofira al Pati durant el matí es va dur a terme la xerrada “L’hort al tros i al balcó” al IEV a càrrec de Tània Socias. Hi van assistir 17 persones que un cop finalitzada la xerrada van poder compartir les seves experiències.

P1010620
Durant la xerrada es va  proposar fer una visita a l’hort que té la Tània a la zona de  la Partida Verneda. Esteu tots convidats a conèixer els cultius que hi fan i la seva tècnica emprada, respectuosa amb l’entorn i sense ús de productes químics !
P1010622
El dia que us proposem per fer la visita a l’hort és el dimarts 30 de Juny,  a les 19 h.
Tots aquells que estigueu interessats  podeu confirmar la vostra assistència a vallsmillora@valls.cat.

On són els compostadors de Valls?

Avui us presentem aquesta imatge que indica on es troben els diferents compostadors dels membres de la Xarxa de Compostaires. És interessant comprovar com la majoria es troben a la zona centre i sud del terme municipal, que és on hi ha el nucli urbà de Valls i on es concentren la major part de les masies.

Situació compostadors Valls

 

 

 

 

 

 

 

Si disposes de compostador però no apareixes al mapa, adhereix-te a la Xarxa de Compostaires i d’aquesta forma rebràs informació sobre el compostatge casolà, sobre actes diversos d’interès, etc.

Imatges dels compostaires

La Conxita. M una de les membres de la Xarxa de Compostaires, ens ha fet arribar aquesta foto dels seus compostadors.
Ens explica que en el compostador verd hi emmagatzema la gespa. En els compostadors centrals hi diposita restes de jardí prèviament triturades i de cuina i és on obté el compost més bo. En el compostador gris clar principalment hi ha restes de jardí i alguna resta de cuina. D’aquest últim també n’obté compost però de menys qualitat ja que necessitaria més restes fresques, i per això de tant en tant el rega una mica.
conxita

1ª Trobada de Compostaires

El passat dissabte 22 de novembre, es va dur a terme la 1ª Trobada de Compostaires dins la celebració de l’Ecofira al Pati, on hi van assistir 15 compostaires que formen part de la Xarxa de compostaires de Valls. Aquests compostaires van poder intercanviar experiències, assistir a una xerrada d’aprofundiment a càrrec de Josep Melero tècnic especialista en compostatge casolà. També es va donar a conèixer aquest blog de la xarxa de compostaires que l’ajuntament ha renovat .

L’autocompostatge va ocupar una part important dins l’Ecofira, on es va poder veure exposat, entre d’altres, un compostador amb el compost procedent de la planta de l’Espluga de Francolí, on es duu la matèria orgànica procedent de Valls i una exposició sobre les diferents experiències d’autocompostatge a Catalunya.

P1000748

P1000767

20141122_112748

P1000743

Moltes gràcies a tots els participants, i als qui no hi heu pogut assistir, us esperem a les properes trobades!

Un compostador amb magatzem de fulles seques i de gespa

IMG_8896El Jordi M., un altre membre de la Xarxa de Compostaires, ens ha enviat aquesta foto dels seus compostadors. Els dos primers funcionen com a compostadors, i el tercer s’utilitza com a magatzem de fulles seques. Recordeu que al compostador cal anar-hi afegint matèria seca (fulles seques, branquillons triturats, etc) a raó de 1/4 part per cada 3/4 parts de matèria humida (restes de fruita, verdura, carn, peix…). Un magatzem de fulles seques ens permet recollir-les quan cauen, assecar-les i anar-les dosificant al llarg de l’any.

A més, disposa d’un magatzem per la gespa. La gespa ocupa molt de volum, de manera que si es deixa reposar un temps, el seu volum es redueix considerablement.

Fotos dels compostaires

La Dolors G. que forma part de la Xarxa de Compostaires, ens ha fet arribar aquesta fotografia del seu compostador. Ens explica, a més, que els seus quatre néts ja saben que el compost que en surt serveix per fer que les plantes creixin més fortes.

20141116_173635

Imatges Compostaires

L’Assumpta M., una de les membres de la Xarxa de Compostaires, ens ha fet arribar una imatge del seu compostador situat sota un garrofer. Al seu costat hi veiem l’estri utilitzar per remoure el contingut del compostador. Recordeu que és important remoure el contingut ja que així s’uniformitza i s’accelera el procés, la matèria orgànica s’aireja i s’elimina la humitat excessiva.

Assumpta Martínez 2